következő ›
‹ előző

Az új dohányzási törvény buktatói

Hogy hány fejezetből is fog állni a 2012. január 1-én életbe lépő nemdohányzók védelméről szóló törvényt taglaló cikksorozat? – egyelőre nem tudjuk megjósolni, hisz hétről-hétre újabb buktatókat tár fel a Xeless Kft., a jogszabály kapcsán. Az említett cég idén kezdett el forgalmazni dohányfüst elszívó berendezéseket és dohányzókabinokat Xellair márkanév alatt. A nemzetközi színtéren is szerepet vállaló Xeless csoport a törvény megszavazását követően megvizsgálta a magyar és kelet-európai dohányzást szabályozó törvényeket. Magyarország az európai országok között a legszigorúbban határozza meg, a dohányzásra kijelölt helyre vonatkozó kritériumokat jövő év elejétől. Közforgalmú intézmények és munkahelyek esetében abszolút kizárja a zárt térben történő cigarettázást és a kültéren kijelölhető dohányzóhelyeket is korlátok közé szorítja. A korlátozás az alábbiak szerint szól:

Dohányzóhely a közforgalmú intézmény bejáratától számított 5 méteres távolságon belül nem jelölhető ki, kivéve a szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó közforgalmú intézmények esetében. A szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó közforgalmú intézmények esetében a dohányzóhelyet a bejárattól számított 5 méteres távolságon belül abban az esetben lehet kijelölni, ha az intézmény területén a nyílt légterű dohányzóhely kijelölésének feltételei a bejárattól számított 5 méteres távolságon kívül nem állnak fenn. (1999. évi XLII. törvény 4. §)

Vizsgáljuk meg közelebbről a kivételt élvező vendéglátó egységek helyzetét! Egy kerthelyiséggel nem rendelkező, közvetlenül utcafrontról nyíló bár esetében nem valószínűsíthető, hogy 5 méteres távolságon kívül kijelölhető a dohányzóhely. Több mint valószínű, hogy ebben az esetben közvetlenül a bejárat előtt gyújtanak majd rá a dohányzók. Ez a „megoldás” – amely persze szarkasztikus értelemben megoldás – több kérdést, és egyben buktatót is felvet.

Ez a törvényrész valóban védi a nemdohányzókat a passzív dohányzástól, hisz a vendéglátóegység csakis a dohányzókon keresztül közelíthető meg? Ha nyitva tartják a bejárati ajtót, nem kizárt, hogy a füst, a helyiség belső zárt terébe fog beszivárogni! Ez védi a nemdohányzók érdekeit? Az italfogyasztók, ha a vendéglő, bár, vagy egyéb egység bejárata elé mennek ki dohányozni, feltehetően az alkoholfogyasztást szabályzó törvény ellen fognak véteni, hisz közterületen tilos az alkoholfogyasztás! Ezeket és még hasonló buktatókat hordoz magában a hamarosan életbe lépő jogszabály módosítás.

A Xeless Kft. termékeivel – dohányfüst elszívó berendezések, dohányzókabinok – ténylegesen a nemdohányzók egészségét és érdekeit védik. Ha a társadalom hatékony megoldást szeretne a nemdohányzók védelmében, érdemes lenne a törvényalkotónak újragondolni a jogszabályt!

 


következő ›
‹ előző